Uklanjanje fibroma

Šta su fibromi

Uklanjanje fibroma – Fibromi su benigne izrasline od vezivnog tkiva, okruglog ili ovalnog oblika jasno ograničeni od okolnog tkiva. Dosta su česte promene i karekterišu se sporim rastom. Javljaju se ili kao pojedinačne promene ili mnogo češće kao multiple promene na koži.

Najčešće se javljaju u srednjim godinama života. Predispozicije za nastanak fibroma su gojaznost, hormonski disbalans, hronična iritacija i genetska predispozicija. Neka nova istraživanja su otkrila i prisustvu HPV virusa u promenama.

Gde se fibromi najčešće javljaju

Uklanjanje fibromaFibromi se najčešće javljaju u predelu glave, na koži kapaka i vrata, na trupu i pregibnim regijama (pazuh i prepone). Najčešće su uskom peteljkom vezani za kožu (fibroma pendulum), a nekada imaju široku bazu. Veličina fibroma je od nekoliko milimetara do nekoliko santimetara u prečniku – gigantski fibromi.

Mogu biti tvrde (fibroma durum) ili meke konzistencije (fibroma molle). Na leđima, ramenima i stomaku boja fibroma je malo tamnija od okolne kože. U predelu prepona i pazuha su obično modri ili jako pigmentisani pa ih pacijenti često mešaju sa mladežima.

Metode uklanjanja fibroma

Fibromi se uklanjaju različitim metodama (krioterapija, hirurški laser, radiotalasi …). Uklanjanje fibroma laserom i radiotalasima zahteva primenu anestezije.

Najefikasnija metoda za uklanjanje fibroma – KRIOTERAPIJA

Za uklanjanje fibroma krioterapijom uglavnom je dovoljna samo jedna intervencija. Primena najsavremenijeg Brymill aparata sa različitim vrstama aplikatora omogućava da se tečni azot aplikuje sa visokom kontrolom i preciznošću, bez oštećenja okolne zdrave kože.

Terapeuti SkinCare Centra su prošli treninge za primenu krioterapije u medicinskoj nezi i poseduju Brymill sertifikat.